Saç Dökülmesi Tipi Erkeklerde ve Kadınlarda Değişir mi?

Saç Dökülmesi Tipi Erkeklerde ve Kadınlarda Değişir mi?

Saç dökülmesi tipi erkeklerde ve kadınlarda değişir mi? Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi konusunda bilgi verelim.

Erkek ti̇pi̇ saç dökülmesi̇

Erkeklerin büyük bir çoğunluğu bazı dönemlerde saç dökülmesi problemi ile karşılaşmaktadır. Saç dökülmesinin erkekler üzerindeki psikolojik etkileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Saçlarda meydana gelen en ufak incelme ve bir tutam saç kaybı bile kişiyi iş ve sosyal hayatında olumsuz etkilemekte ve çekilmez bir hale getirebilmektedir. Erkeklerdeki saç dökülme problemi 17-18’li yaşlarda bile görülebilir.

Erkek ti̇pi̇ saç dökülmesi̇Erkeklerde yaşanan saç dökülmesi sebeplerinden en önemlisi genetik nedenlerdir. Yani anne ya da baba tarafından kişinin bir yakın akrabasında da saç dökülme sorunu var ise kişideki saç dökülme problemiyle karşılaşma olasılığı oldukça fazladır. Kişiye genlerle beraber gelen bu kalıtımsal saç dökülmesi Androgenetik Alopesi olarak adlandırılmaktadır.

Saç dökülmesine sebep olan nedenlerin arasında erkeklik hormonu olan testosteron yer alır. Testosteron hormonu, erkeğin yaşamının erken dönemdeki gelişim aşamalarında önemli bir rol oynar. İnsan saçı büyüme, dökülme ve yeniden büyümeyi sağlayan döngülerden geçmektedir. Fakat testosteron hormonundaki seviyesi dengesizlikleri saçın büyüme evresinin kısalmasın ve saçın dökülmesine yol açar. Erkeklerin saçlarına uyguladığı jöle, saç spreyi, wax ve diğer saç ürünleri de saça zarar vererek saç dökülmesine sebep olur. Saç tipine uygun olmadığı halde kullanılan şampuan ve saç kremleri de saçları kötü etkileyebilmektedir. Erkeklerde saç dökülme tipleri, genel olarak saçtaki dökülmüş alan veya açık alan miktarı ile sınıflandırılmaktadır. Şakak bölgesindeki saçların yavaş yavaş açılmaya başlaması, tepe bölgesindeki saçların incelmesi erkeklerdeki saç dökülmesinde görülen en sık sonuçlardandır.

Erkek ti̇pi̇ saç dökülmesi̇ni̇n tedavi̇si̇

Saç dökülmesi problemini azaltmak için uygulanan ilaç tedavileri vardır. Fakat kullanılan ilaçlar kesin çözüm olmamaktadır. Bununla beraber saç dökülmesini azaltacak, kellik gibi yaşanan bir problemde ise tekrar saçların çıkmasına etki etmeyecektir. İlaç tedavisinde kullanılan ilaçların beraberinde getirdiği birçok yan etki de görülmektedir. Saç dökülmesi probleminde kesin çözüm saç ekimidir.

Kadın ti̇pi̇ saç dökülmesi̇Kadın ti̇pi̇ saç dökülmesi̇

Kadınlarda görülen saç kaybı erkeklere kıyasla daha az bir oranda görülür. Canlı ve gür saçlara sahip olan kadınların günlük yaşantılarında ve sosyal hayatlarında kendilerine duydukları özgüvenin fazla olduğu bilinmektedir. Kısaca fiziksel görüntüde en çok dikkat çeken yer olan saçlar, kadınlar için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Saçlarını diledikleri gibi şekillendirmek ve renkten renge değiştirmek kadınlar için psikolojik bir rahatlatma eylemine dönüşmüştür. Saç dökülmesi problemi yaşayan kadınlar bu durumdan olumsuz etkilenmektedirler. Dökülmeler, erkeklerde de olduğu gibi kadınlarda da psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Hasta, hem kendisini beğenmeme hem de diğer insanlar tarafından beğenilmediği düşüncesine kapılmaktadır. Kadınlardaki saç dökülmesi erkeklerdeki saç dökülmesine kıyasla belirli bir bölgede görülmez. Genellikle kafanın arka kısmında yer alan saçlarda seyrelme şeklinde görülmektedir.

Doğum, kadınların saç dökülmesi yaşamasına sebep olan durumlardan biridir. Gebelik sürecinde kadınlardaki östrojen hormonu fazla salgılandığı için saçlar gürleşir. Fakat doğum sonrasında östrojen hormonunun salgılanma miktarı azaldığı için, kadınlarda saç dökülmesi yaşanmaktadır. Yani, kadının içerisinde bulunduğu menopoz dönemi ve sonrası saç dökülmesine sebep olan en önemli etkendir. Bazı kadınlarda görülen saç yolma takıntısı yani Trikotillomani de, saçların yolunmasından dolayı saç tellerinin kırılmasına ve zayıflamasına sebep olur. Bu nedenle zayıflayan saç telleri dökülmektedir. Kadınların saçlarına yaptırdıkları perma, fön ve kimyasal madde içeren boyalarda saç dökülmesine neden olan etkili sebeplerdendir.

Saç dökülmesi neden yaşanmaktadır?

  • Dengesiz beslenmek.
  • Üzüntü, stres gibi kişinin yaşadığı psikolojik sorunlar.
  • Kişilerin saç tiplerine uygun olmayan bakım ürünlerin (şampuan, krem, sprey vb.) kullanımı.
  • Vitamin, mineral ve demir eksikliği.
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinde de saç dökülmeleri görülmektedir. Örneğin; psikiyatrik ilaç olarak bilinen lityum, hipertansiyon ilaçları gibi…
  • Metabolizmayı çalıştırmasının yanında büyüme ve gelişme içinde hormonlar üreten tiriod bezinin yeterli çalışmaması.
  • Kemoterapi tedavisi.
  • Verilen ani kilolar.

Saç dökülmesine en etkili ve kesin ise çözüm saç ekimi yöntemidir. Kişiye hem ağrısız bir işlem hem de saçların eskisi gibi doğal bir görünüme kavuşmasını sağlayan bir yöntem olmaktadır.